Dags att sko om bilen

Jo, det börjar bli dags att sätta på vinterdäcken på bilarna. Det sägs att det kommer att snöa till helgen, vilket kan innebära att det finns viss risk för att bilolyckorna kommer att öka. För min del behöver jag dock inte bry mig så mycket om detta. Jag menar, när såg du en älg bakom ratten senast? Det är dock lite spännande att följa hur människorna tänker när det gäller det här med däckbyte.

Nu när jag har flytt skogen behöver jag inte längre vara rädd för att vara rädd när jag ska korsa en väg. I stället är det mina älgsklingar som är kvar där ute som löper risk att bli påkörda av något fordon. Jag håller dock klövarna för att viltolyckorna kommer att gå ner den här vintern. Det räcker väl med att vi älgar jagas av jägare så här års? Synd att vi även ska behöva frukta de där plåtmonstren som ni människor kallar bilar... 

Bröööl out!

Nationell DNA-bank?

Läser att 100 000 fingeravtryck ska plockas bort från polisens register. Detta efter att kritik har kommit in från datainspektionen. Det innebär att registret halveras. Tidigare har avtrycken bara plockats bort när personen i fråga har avlidit, fyllt 80 år, eller själv bett om det. Enligt artikeln har polisen råkat ta bort fingeravtryck från människor som fortfarande är misstänkt för brott.

Själv skulle jag vilka presentera ett lite kontroversiellt förslag. I dessa dagar när man kan använda DNA för att lösa brott vore det väl bra att inrätta en nationell DNA-bank, eller? Alla svenskar får lämna sitt DNA till en myndighet, eller till polisen, där registret bevakas likt USA:s guldreserver i Fort Knox. Fördelarna är att de allra flesta brott, där DNA kan säkras, skulle klaras upp nästan på en gång, vilket sparar enorma resurser i polisarbete.

Men det finns givetvis lite nackdelar också. Folk har kanske inte det förtroende för polisen eller myndigheterna som krävs. Gissar på att detta förslag skulle ge bränsle till elden om ett Orwellskt mardrömssamhälle á la 1984. Själv anser jag dock att fördelarna överväger nackdelarna. Mitt lilla förslag kanske är värt en liten reflektion i alla fall?

Bröööl out!

Homosexualitet - naturligt även i djurvärlden

Det här var intressant läsning. Det visar sig nämligen att homosexualiteten bland djur kan vara större utbred än vad man tidigare har trott. För en hel del djur är det inget  problem att idka älskog med en partner som är av samma kön. Och är det två gay-älgar det gäller så blir det givetvis älgskog, precis som den här bloggen heter! Men jag kan inte låta bli att fundera på vad det skulle får för följd för Moder natur om homosexualiteten skulle bli på modet i djurvärlden. Då skulle ju var och varannan art dö ut! Det är allt tur att vi djur inte är lika trendkåta som människorna är.

Biologen Christina Ritz ska nu göra en utställning om homosexuella djur på Naturhistoriska Riksmuseet. Namnet på utställningen låter riktigt intressant, nämligen "Rainbow Animals". Vem vet, jag kanske skulle ta mig en promenad till Stockholm och ta ett titt på utställningen. Jag kanske rentav kommer att stöta på någon gammal bekant. Jag har exempelvis alltid undrat vad det blev av Jean-Anders som lämnade oss andra älgar i skogen för att söka lyckan i storstaden...

Bröööl out!

En universalvaluta?

Aftonbladet skriver i dag att svenskarna blir alltmer positiva till euron. Det är främst de äldre som vill slopa kronan, vars värde verkar sjunka likt en gråsten. Tydligen bor de flesta euroförespråkare i storstäderna. Undra på det, ute på landsbygden, eller i skogen där jag brukade bo, finns inget intresse för att bli ännu mer europeisk. Med tanke på att vi Sverige amerikaniseras på alla möjliga och omöjliga sätt kanske det är lika bra för oss att byta till dollarn i stället. Fast då måste vi skynda oss att byta nu när dollarn verkar vara på väg uppåt igen.

Ur en älgs perspektiv är dock hela frågeställningen svår att sätta sig in i. Man ska alltså ha vissa saker (rättare sagt pengar) som man kan byta till sig andra saker med. Så går det inte riktigt till i skogen och naturen, där det är den starkaste som överlever. Men, men, människorna resonerar visst på andra sätt.
Och dessa pengar är värda olika mycket beroende på vad det är för slags valuta. Dessutom skiftar växlingskurserna ständigt. Vore det inte allra enklaste att införa en universalvaluta, som användes över hela världen? Det kanske tåls att reflekteras över i alla fall.

Bröööl out!

Kära nån då…

Snälla rara. Det begriper väl varenda älg att en tårta inte kan vara nyckelhålsmärkt!
Jag måste ha hamnat lite efter då mina besök i den civiliserade (hrmm) världen inte har varit så många innan jag flydde till mer bebodda trakter.
Ytterst sällan har man i skogen en möjlighet att läsa tidningar eller komma i kontakt med nyheter på annat vis. Jag trodde nämligen att det bara var i Amerikas Förenta Stater som det kunde bli ramaskri över en nyckelhålsmärkt tårta eller dylik "överträdelse".
Är människor så tröga att de inte fattar ironi fast någon i princip skriver det på näsan på dem?
Vilken humorlös värld…

Bröööl out!

Dricka fimpvatten?!

Nu är jag visserligen ingen rökare. Kanske har jag rökt lite gräs någon gång, men vilken älg har inte det? Jag har ändå svårt att föreställa mig att någon skulle vilja dricka den nikotinläsk som Aftonbladet skriver om. Kanske är det mig det är fel på, men tänker man inte bara "fimpvatten"?
Uääschh!
Nej, jag tror att jag håller mig ifrån allt vad nikotin heter. Vi älgar har andra laster; jag och mina kompisar i skogen brukar festa till det med både gräs och svamp ibland, men det är inget jag rekomenderar er människor att prova. Det är skillnad på er och mig.

Bröööl out!

Ibland saknar jag skogen…

I dag har det varit en tråkig dag i exil. Jag har ägnat dagen åt att surfa runt i detta universum som kallas Internet.
Ibland kan det bli lite ensamt utan mina älgsklingar och vänner. Kanske finns det någon dejtingsida för oss ensamma älgar?
Tips tages tacksamt emot.


Jag försöker göra det så hemtrevligt som möjligt. Ibland känns det nästan som i skogen. Ja, ja, vi hörs i morgon kära vänner…

Bröööl out…

Det blåser om sossarna

Noterar att den förre finansministern, och Göran Perssons påläggskalv, Pär Nuder får kritik för sin nyutkomna bok "Stolt men inte nöjd. I boken berättar Nuder om spelet bakom kulisserna, om bråk och diskussioner som aldrig nått allmänheten. Kritiken från det egna partiet är hård. Socialdemokraternas utrikespolitiska talesman Urban Ahlin hävdar bland annat att Nuder bryter mot oskrivna regler om att vissa saker ska diskuteras internt. I DN (som hänvisar till newsmill.se) går det bland annat att läsa att Ahlin är rädd för att Nuders bok kommer att bli en trend.

Själv tycker jag att det är rätt intressant. Visst är det kul att läsa lite om hur våra förtroendevalda sköter sig bakom de stängda dörrarna. Och det är klart att Nuder passar på att "chocka" lite i sin bok, hur ska han annars kunna öka försäljningssiffrorna? Svenskar älskar skvaller, annars skulle inte skvallertidningarna fortfarande kunna existera. Att ingen törs stå för att man gillar att höra skvaller, det är en annan sak...

Bröööl out!

Extrasömn

I natt skulle man tydligen ställa tillbaka klockan en timme. En sömnforskare har räknat ut att människorna mår bättre av detta. Som älg äger jag såklart ingen klocka, utan jag får försöka att anpassa mig till människornas tidsuppfattning ändå. Det blir lite knepigt, men det kan gå.

Ute i skogen finns ingen uppfattning om tid. Där sover man när man blir trött, man går upp när man vaknar och man äter när man är hungrig. Varför ska människorna krångla till sin tillvaro med en massa klockslag som skapar stress? Lunch på visa tider, arbetsdagen börjar en bestämd tid och sen följs TV-programmen slaviskt på kvällarna, vilket innebär att man måste hålla koll på vad klockan är.

Jag noterar även att blåsvädret som jag skrev lite om i går har fått en namn. Ulrik heter den. Fast vid närmare eftertanke så var det nog en annan storm som jag upplevde. Jag trivs som sagt med att bo inne i värmen i stället för att stå ute i skogen och frysa, som alla mina älgkompisar måste göra. Vid stunder som dessa tycker jag att det är rätt skönt att vara en älg.

Bröööl out!

Hur mycket styrs politiken av media?

Med tanke på att jag är en älg så borde jag vara en inbiten miljöpartist. Men jag vill påstå att jag är rätt liberal i mina politiska åsikter, även om jag är rätt intresserad av miljöfrågor. Jag har även en gnutta socialistiska åsikter också. Vet inte riktigt var det placerar mig i den politiska ankdammen som vi har här i Sverige, men titt som tätt tänker jag dela med mig av lite funderingar om detta här i min nystartade blogg.

Reinfeldt och hans borgerliga styrka har precis passerat halvtid som regering. Fast om man ska vara petnoga så skiftas inte regeringen förrän efter årsskiftet, det vill säga drygt ett kvartal efter själva valet. Halvtidsvilan är därmed fortfarande ett par månader bort.

Det jag tänkte komma till är frågan om hur mycket media spelar in för gemene svensks åsikter. Enligt mig spelar media en allt viktigare roll i politiken, speciellt när valet står för dörren. Minns bara Janne Josefssons omtalade "valstugereportage" inför valet 2002, där en rad moderater framförde rasistiska åsikter när de filmades med dold kamera. Resultatet blev att moderaterna gjorde sitt sämsta val på bra länge. Man kan ju bara spekulera i hur moderaterna hade klarat sig om Josefsson inte hade gjort detta reportage.

Och efter det senaste valet blev det häxjakt på de nyutnämnda ministrar som hade slarvat med att betala TV-licensen, eller som hade anlitad svart arbetskraft. Två stycken, handelsministern Maria Borelius och kulturministern Cecilia Stegö-Chiló, tvingades avgå strax efter att de hade tillträtt, medan Tobias Billström (som erkände att han inte betalat TV-licens på tio år, med motiveringen att SVT bara producerade skräp) fortfarande sitter på sin post. Den som vill läsa mer om turerna i den här soppan kan klicka på den här länken för en utmärkt sammanfattning.

Detta avslöjades av Dagens Nyheter, samt av en bloggare. Så då kommer en liten följdfråga till mitt resonemang. Hur stor del i politiken kommer bloggarna att spela i framtiden? När det finns hobbyjournalister i vart och vartannat hem så känns det som att fler guldkorn som de ovan nämnda kommer att grävas fram, samtidigt som kvantiteten kommer att öka och kvaliteten kommer att minska markant.

Är då detta en utveckling som vi måste vänja oss vid? Jag tror det. Visst är det bra att politikerna granskas, men risken finns att "gammelmedia" då kommer att blir mer och mer överflödiga i dessa frågor. Tidningarna, radion och TV:n kanske måste inrikta sig på att göra intervjuer och större personporträtt på våra politiker och överlåta den största delen av granskningen av politikerna till bloggarna och andra fora här på Internet.

Det var dagens politiska funderingar från mig. Ska försöka fundera ut något mer att skriva lite om i morgon. Hej så länge.

Bröööl out!

Tur att man inte bor i skogen längre

Hej igen! Nu tyckte jag att det var dags att skriva lite mer här i bloggen.
Jag tittade ut genom fönstret precis och såg hur mycket det blåste utanför. Jag skänkte en värmande tanke till mina älgkompisar som måste vara där ute i skogen och frysa när det blåser så mycket. Vet du förresten hur vi älgar håller oss varma? Vi söker upp andra älgar och kurar ihop oss i närheten av några träd. Nog för att vi har lite päls, men speciellt varm när det blåser, det är den inte.

Därför trivs jag ganska bra här i min nuvarande bostad. Det är varmt och skönt, precis de sakerna som jag saknade när jag bodde ute i skogen. Det här måste vara första gången sedan jag kom hit som jag inte längtar tillbaka. Och snart faller väl den första snön. Då ska jag minsann passa på och njuta av värmen. Men jag ska kanske passa på att bjuda in en och annan av mina älgsklingar från skogen. De kan behöva värma sig en aning emellanåt.

Nu får det räcka för denna gång. Jag ska fortsätta att njuta av värmen och klura ut vad jag ska skriva om härnäst.

Bröööl out!

Första brölet i bloggen…

Mitt namn är Helgot. Jag är en älg.
Nu undrar du säkert varför en älg väljer att blogga. Anledningen är egentligen ganska simpel. Jag flydde under älgjaktens första dagar in i ett bostadsområde i en mellansvensk stad, där håller jag mig numera undan jägare och hundar. Så för att driva undan tristessen och avsaknaden av socialt umgänge med mina älgsklingar i skogen tänkte jag börja blogga.

Vem är Helgot?
Ålder: Drygt ett år i människoår räknat.
Civilstånd: Beror på dagsformen.
Hemort: Granköping.
Föddes: På en sten, vid en sjö, i en skog.
Bor: Numera i exil på hemlig ort.
Intressen: Politik, musik och logik.
Kuriosa: Sonson till älgtjuren bakom den stora älgdemonstrationen 1974 (som James Hollingworth skrev paradsången till.)

Nu är mitt första inlägg all, men jag ber er att hava förtröstan – jag återkommer.

Bröööl out!

RSS 2.0