Hur mycket styrs politiken av media?

Med tanke på att jag är en älg så borde jag vara en inbiten miljöpartist. Men jag vill påstå att jag är rätt liberal i mina politiska åsikter, även om jag är rätt intresserad av miljöfrågor. Jag har även en gnutta socialistiska åsikter också. Vet inte riktigt var det placerar mig i den politiska ankdammen som vi har här i Sverige, men titt som tätt tänker jag dela med mig av lite funderingar om detta här i min nystartade blogg.

Reinfeldt och hans borgerliga styrka har precis passerat halvtid som regering. Fast om man ska vara petnoga så skiftas inte regeringen förrän efter årsskiftet, det vill säga drygt ett kvartal efter själva valet. Halvtidsvilan är därmed fortfarande ett par månader bort.

Det jag tänkte komma till är frågan om hur mycket media spelar in för gemene svensks åsikter. Enligt mig spelar media en allt viktigare roll i politiken, speciellt när valet står för dörren. Minns bara Janne Josefssons omtalade "valstugereportage" inför valet 2002, där en rad moderater framförde rasistiska åsikter när de filmades med dold kamera. Resultatet blev att moderaterna gjorde sitt sämsta val på bra länge. Man kan ju bara spekulera i hur moderaterna hade klarat sig om Josefsson inte hade gjort detta reportage.

Och efter det senaste valet blev det häxjakt på de nyutnämnda ministrar som hade slarvat med att betala TV-licensen, eller som hade anlitad svart arbetskraft. Två stycken, handelsministern Maria Borelius och kulturministern Cecilia Stegö-Chiló, tvingades avgå strax efter att de hade tillträtt, medan Tobias Billström (som erkände att han inte betalat TV-licens på tio år, med motiveringen att SVT bara producerade skräp) fortfarande sitter på sin post. Den som vill läsa mer om turerna i den här soppan kan klicka på den här länken för en utmärkt sammanfattning.

Detta avslöjades av Dagens Nyheter, samt av en bloggare. Så då kommer en liten följdfråga till mitt resonemang. Hur stor del i politiken kommer bloggarna att spela i framtiden? När det finns hobbyjournalister i vart och vartannat hem så känns det som att fler guldkorn som de ovan nämnda kommer att grävas fram, samtidigt som kvantiteten kommer att öka och kvaliteten kommer att minska markant.

Är då detta en utveckling som vi måste vänja oss vid? Jag tror det. Visst är det bra att politikerna granskas, men risken finns att "gammelmedia" då kommer att blir mer och mer överflödiga i dessa frågor. Tidningarna, radion och TV:n kanske måste inrikta sig på att göra intervjuer och större personporträtt på våra politiker och överlåta den största delen av granskningen av politikerna till bloggarna och andra fora här på Internet.

Det var dagens politiska funderingar från mig. Ska försöka fundera ut något mer att skriva lite om i morgon. Hej så länge.

Bröööl out!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0