Nationell DNA-bank?

Läser att 100 000 fingeravtryck ska plockas bort från polisens register. Detta efter att kritik har kommit in från datainspektionen. Det innebär att registret halveras. Tidigare har avtrycken bara plockats bort när personen i fråga har avlidit, fyllt 80 år, eller själv bett om det. Enligt artikeln har polisen råkat ta bort fingeravtryck från människor som fortfarande är misstänkt för brott.

Själv skulle jag vilka presentera ett lite kontroversiellt förslag. I dessa dagar när man kan använda DNA för att lösa brott vore det väl bra att inrätta en nationell DNA-bank, eller? Alla svenskar får lämna sitt DNA till en myndighet, eller till polisen, där registret bevakas likt USA:s guldreserver i Fort Knox. Fördelarna är att de allra flesta brott, där DNA kan säkras, skulle klaras upp nästan på en gång, vilket sparar enorma resurser i polisarbete.

Men det finns givetvis lite nackdelar också. Folk har kanske inte det förtroende för polisen eller myndigheterna som krävs. Gissar på att detta förslag skulle ge bränsle till elden om ett Orwellskt mardrömssamhälle á la 1984. Själv anser jag dock att fördelarna överväger nackdelarna. Mitt lilla förslag kanske är värt en liten reflektion i alla fall?

Bröööl out!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0